Shoutbox

Bezig met laden ...

Ehh goedemorgen
gepost door Ouwe_pik, Gisteren, 11:01
Koning
gepost door Ouwe_pik, Gisteren, 11:01
moggûh
gepost door LexSurax, Gisteren, 09:46
goed weekend iedereen
gepost door LexSurax, 16 maa, 21:35
Vanavond Burnout event....!!!! ThumbsUp
gepost door RvG_NL, 16 maa, 12:17
Nieuw event in de kalender:
BURNOUT PARADISE REMASTERED[/b]
KLIK HIERRRRRR!!!!
Cool Cool Cool Cool
gepost door RvG_NL, 12 maa, 08:12
Iemand overwatch?
gepost door FranticFish, 10 maa, 20:09
Fijn weekend!!
gepost door JMailuhu, 9 maa, 19:02
Fijn weekend alvast iedereen!
gepost door LexSurax, 9 maa, 17:21
Nice
gepost door Pro_gamer_obie, 9 maa, 07:00
Obie, heb de komende tijd ook niet zoveel tijd. Maar over een week of 3 ga ik bf1 ook weer eens oppakken
gepost door Chielo36, 6 maa, 21:28
middag
gepost door TvR_NL, 6 maa, 12:05
Hey Obie! WB.
gepost door LexSurax, 5 maa, 12:49
Alles goed , maar een tijd niet gespeelt door tijdgebrek.speel nu geregeld bf1 . Verheug mij op de nieuwe bf.
gepost door Pro_gamer_obie, 4 maa, 15:06
Heeeee Obie hoe is het?
Nu een pro-gamer, dat was je toch al Tong
Welkom Obie
gepost door Chielo36, 4 maa, 14:40
Nieuwe PSN naam voorheen obie1977 nu.pro_gamer_obie
Mijn zoon speelt op mijn oude naam.
gepost door Pro_gamer_obie, 3 maa, 16:08
Vanavond helaas niet ralley
gepost door LexSurax, 2 maa, 21:27
Zijn er die straks mee willen doen met fortnite? Voeg me dan toe pcf-ralley
gepost door Pcf-ralley, 2 maa, 20:23
een Goedemorgen op deze koude dag brrrr, ik wil bij deze: Peter, Ramon, Johan, Lex en Geert bedanken voor jullie Felicitatie ThumbsUp

En Ramon ik ben idd grasmaaier1962 maar ben t grasmaaien een beetje zat dus ipv groen ben ik nu blauw geworden Mr Bleu alias Lol_Smurf56 Tong
gepost door Blue MBG, 2 maa, 11:36
ja sorry , had het verkeerde you tube filmpje gekeken .
gepost door sali-71, 2 maa, 00:16
Als er zijn die een pot fortnite wille spelen kan je me toevoegen zodat ik miss een keer mee kan doen met groepje
gepost door Pcf-ralley, 1 maa, 18:38
Release lijst voor maart ------>
gepost door McHCM, 1 maa, 16:21
Ow matrix had het al gemeld. Volgende keer zalnik eerst lezen voordat ik mijn mond open.
gepost door McHCM, 28 feb, 21:10
Bloodborn en Ratchet and clank plus games ps4 maart. Cool
gepost door McHCM, 28 feb, 21:10
En gefeliciteerd Freddy.
gepost door matrix0070, 28 feb, 19:01
Leden

Welkom nieuwe leden

Algeronin sinds 12 maa, 11:37

Roystommels sinds 11 maa, 16:36

Blue MBG sinds 20 feb, 09:54

M1ndY0urH3ad sinds 30 jan, 18:52

Wie is er online?

rasgyn, matrix0070

34 gasten, 2 leden (0 vrienden)

Welkom, gast
 
 
Geen events gevonden deze maand.

Review: Wolfenstein The New Order + The Old BLood DLC

Game Reviews12 jun 2015, 22:50 door rasgyn - 1258 keer gelezen
De shooter, het meest gewilde en gespeelde genre in de geschiedenis. En als we die geschiedenis er eens bij pakken kunnen we concluderen dat zonder de eerste Wolfenstein het first person shooter genre misschien wel nooit bestaan had. Id Software, ooit groot, nu aan het randje van de afgrond, met aan het hoofd John Carmack heeft veel betekend voor het FPS genre. Dit is echter verleden tijd. John Carmack heeft Id Software verlaten voor Oculust Rift en Id Software heeft Machine Games de licentie gegeven van Wolfenstein. Een goede zet of het einde van een tijdperk?




DLC (Downloadable Content) heeft zijn voor- en zijn tegenstanders en ik ben er eerlijk gezegd niet zo’n grote fan van. Maar af en toe komt er iets langs waar ik ook geen nee tegen kan zeggen. Zo was er afgelopen bevrijdingsdag Wolfenstein The Old Blood. 5 mei is een dag waar wij, nederlanders (hoe dat in België zit weet ik eigenlijk niet), onze bevrijding en vrijheid vieren en ik zat die dag met de gordijnen dicht nazi’s tot pulp te schieten. Voor mij is er geen mooiere manier om bevrijdingsdag te vieren. De festivals hebben niet mijn voorkeur door de geselecteerde muziekkeuze en dus zet ik graag op zo’n vrije dag de PS4 aan. Eigenlijk was ik het spel vergeten maar ik zag hem ineens staan in de store en ondanks dat ik gepland had om de disc versie te halen, kon ik mij niet inhouden toen ik de download zag staan. Wat ik er van vond lees je hieronder.


Platform:Playstation 3 en 4 gereviewed op de 4
Genre: Shooter
Uitgever: Bethesda Softworks
Ontwikkelaar:Machine Games
Multiplayer:Niet van toepassing
Demo in de store:Nee
Reviewer:McHCM


Verhaal
Jij bent William "B.J." Blazkowicz, een joodse verzetsstrijder. Het is 1946 en bad, old Adolf is zijn oorlog aan het winnen. In een laatste wanhoopspoging probeer je een einde te maken aan de oorlog door Deadhead's kasteel binnen te vallen. De weerstand is echter iets te veel van het goede en je geraakt in een coma van 14 jaar. Als je eindelijk ontwaakt blijkt dat je met liefde verzorgd bent in een verzorgingstehuis. Niet veel later wordt dit verzorgingstehuis opgedoekt door de nazi's die iedereen afknallen en het lieve meisje wat jou al die tijd heeft verzorgd meenemen. Dit kan William natuurlijk niet laten gebeuren en met het laatste beetje kracht in je lijf knal je je een weg naar buiten om je meisje te redden, en dat terwijl je heel wat Nazi scum naar een andere wereld helpt. Jij bent nu de laatste hoop die de wereld nog heeft.

In The Old Blood DLC speelt het verhaal zich vlak voor het begin van Wolfenstein, The New Order af. IN W:TNO ga ja naar Deadhead's kasteel en in W:TOB ga je in kasteel Wolfenstein op zoek naar de locatie van Deadhead's kasteel. En ondertussen nazi’s neerschietend... heel veel nazi’s neerschietend. Het verhaal is wat kort door de bocht maar veel meer kan ik er niet van vertellen om niet al te veel te spoilen.  Een beetje fan weet wel waar dit heen leidt.

 


Gameplay
W:TNO is een shooter maar dan oldschool. Waar alle nieuwe shooters zo realistisch mogelijk moeten lijken met perks, multiplayer, killstreaks en weet ik allemaal nog meer gaat W:TNO terug naar de basis. Dit wil zeggen: weg auto regeneration health, weg altijd kogels genoeg. Is dit erg? Ik persoonlijk vond het eigenlijk wel weer een keer lekker. Kistjes open rammen op zoek naar health, kogels en meer.  Het enige moderne wat ik mis is het automatisch oppakken van ammo en health.  Dat kon in ‘92 ook al, toch of laat mijn geheugen mij nu in de steek?

Wapens upgraden met gevonden upgrades, dual wilding, fantastisch. De gameplay is wel gemoderniseerd. Je kunt achter covers plaats nemen en er is en heel licht RPG systeem die je verschillende beloningen laat vrijspelen.  Denk aan extra kogels of een silencer voor je pistool. Ook kun je, als je dat wilt, stealthy te werk gaan, totdat je ontdekt wordt. Want dan breekt hoe dan ook de hel los. Het verhaal neemt je mee, pakt je en laat je niet zo snel los.  Ik was steeds benieuwd wat er ging gebeuren.  Ook het feit dat je na 3 hoofdstukken medestrijders krijgt is nieuw en gaf deze wolfenstein wel dynamiek mee.

Aan de gameplay in de DLC hebben ze niet veel veranderd eigenlijk. Ze hebben nieuwe vijanden toegevoegd en nieuwe wapens, maar de gameplay is vooral meer van het zelfde. En aangezien ik W:TNO fantastisch vond heb ik daar geen probleem mee. Vond je W:TNO helemaal niets, dan zal je dit ook niet tof vinden. Dual wielding, cover based shooter gameplay en stealth stukjes wisselen elkaar in hoog tempo af en hielden mij een goede 5 uur in de greep. Met een ouderwetse eindbaas.  Heerlijk die oldschool. Het enige min punt is opnieuw het niet automatisch oppakken van health en ammo.  Zo kan het ook behoorlijk druk worden met dat nazi scum dat je dood wil hebben en dan is over een healtpakketje lopen net iets makkelijker dan constant op vierkantje te moeten drukken.

Een leuke toevoeging vond ik de secret levels.  Je gaat slapen en belandt in je droom, nou ja nachtmerrie eigenlijk, in het oude Wolfenstein uit '92, compleet met de graphics en vijanden van toen. In elk hoofdstuk van de game is zo’n level te vinden. Ik vond het geniaal!


Multiplayer
Deze is er niet. Is dit erg? Ik denk dat het een goed keuze is geweest door zich te concentreren op het verhaal en de gameplay. Wie weet wordt die nog als download aangeboden.

En in de DLC is die is er nog steeds niet. (punt)

Grafisch + Geluid
De Tech 5 engine doet wat het moet doen. Het is voldoende; niet de slechtste niet de beste graphics.
Mij viel op dat het geluid niet altijd klopt met wat er op het scherm getoond werd. Het was voor mij niet hinderlijk maar wel het vernoemen waard. In de DLC zijn die puntjes wel aangepakt.



Conclusie
W:TWO is een heerlijke recht toe, recht aan shooter. Ik verwachtte hersenloos geknal maar het is toch wat tactischer dan je in eerste instantie zal vermoeden. Een boeiend verhaal in een mooie steampunk-achtige setting. De alternatieve geschiedenis biedt mogelijkheden voor de game. Is er dan niets mis met dit spelletje? Gameplay technisch niet heel veel.  Ik mis 1 ding en dat is Hitler himself... misschien via download?

Voor een kleine 2 tientjes download je W:TOB DLC en heb je een goede 5 à 6 uur extra plezier. Meer nog als je je er in nog een playthrough aan waagt op een hogere moeilijkheidsgraad. Ik heb hem op normaal gespeeld en vond hem al behoorlijk pittig.  Ik ga zeker nog een poging wagen op een hogere moeilijkheidsgraad. En er is een heuse platinum trofee te halen, dus genoeg te doen. Adolf is helaas nog steeds niet aanwezig.

+ punten
+ Wolfenstein
+ Nazi’s
+ Oldschool
+ (DLC) Wat lastiger
+ (DLC) Nightmare levels

- punten
- Geen Hitler
- Te makkelijk?
- (DLC) Nog steeds geen Adolf

Cijfers tussen 0 tot 10
Gameplay:9
Grafisch:8
Sound:7
Speelduur:9
Totaal: 8.3

MBGers die deze game hebben: Gamelijst

Wolfenstein ook kopen?Steun MBG via deze sponsor:
WinkelWolfenstein: The New OrderWolfenstein: The Old Blood
Bol.com
€24.99
€20.99
Zavvi
€28.75
€27.39
Bart Smit
€29.99
€20.99
Mediamarkt
€--.--
€19.99
Intertoys
€--.--
€19.99

Disclaimer:  
- prijzen kunnen gewijzigd zijn sinds datum van publicatie
- het is verboden zonder uitdrukkelijke toestemming van het MBGbestuur om reviews te kopiëren voor gebruik op andere websites of fora.

Reacties op dit artikel (5)

 1. Re: Wolfenstein: The New Order + The Old BLood DLCDoor The_League op 12 jun 2015, 23:21

  Leuk om te lezen, thnx.
  Heb nog Wolfenstein 3D op mn ps3, zal die maar s oppakken om in te komen Grijns
 2. Re: Wolfenstein: The New Order + The Old BLood DLCDoor janizo op 13 jun 2015, 08:50

  Mooie review Johan, beide gespeeld en het blijven schitterende games Smiley
 3. Re: Wolfenstein: The New Order + The Old BLood DLCDoor Dragonkiss op 13 jun 2015, 10:09

  Top review, ook ik blijf fan van de Wolfenstein games Cool
 4. Re: Wolfenstein: The New Order + The Old BLood DLCDoor Afekx op 13 jun 2015, 10:29

  Hmmm... misschien moet ik die toch eens proberen.  Wolfenstein... nostalgie Smiley
 5. Re: Review: Wolfenstein The New Order + The Old BLood DLCDoor wegermee op 3 jul 2015, 18:17

  Heb hem uit de storing daar was ie afgeprijsd kan hem iedereen aanraden
  Lekker old school

Reageer op dit artikel

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen.
Log in of maak een account aan.