Shoutbox

Bezig met laden ...

The division mag je me altijd een invite voor sturen. Ik wil ook alle shields halen. Incursion ook altijd leuk.
gepost door Freak83, 17 jun, 22:58
Ruuustaaaagh Knipoog
gepost door Ouwe_pik, 17 jun, 19:30
Sure bril, hoe is het hier?
gepost door tielliem, 17 jun, 19:26
@p8terthegr8, Bedank voor je antwoord. En de incursions moet ik ook nog doen
gepost door Prins Bernhard, 17 jun, 18:51
Heb binnenkort The Division weer in mijn bezit Brede lach
Dus ga er weer mee aan de slag dan moet die incursions nog steeds doen Geschokt Ik zeg niets Grijns
gepost door Ouwe_pik, 17 jun, 18:07
Still alive Tiel ThumbsUp
gepost door Ouwe_pik, 17 jun, 10:57
heb helaas ook geen division
gepost door LexSurax, 16 jun, 22:13
@Peter daar kan ik je helaas niet aan helpen ik heb namelijk The Division niet meer maar hopelijk kunnen de andere leden die het spel nog wel hebben jou hiermee helpen Knipoog
gepost door grasmaaier1962, 15 jun, 17:13
Zijn er mensen in voor een potje Division dit weekend? Wil de shields graag vrijspelen
gepost door P8tertheGr8, 15 jun, 07:41
Goedemiddag iedereen
gepost door LexSurax, 14 jun, 12:57
Nog een half uur tot knal tijd Brede lach
gepost door -MBG-Speeddy, 13 jun, 20:03
Vanavond 20.30u! Call of duty WW2! Lekker knallen voor de fun! Who's in? Brede lach
gepost door -MBG-Speeddy, 13 jun, 15:59
Glenda van Harte Gefeliciteerd met je verjaardag en maak er een mooie en gezellige dag van Kus
gepost door grasmaaier1962, 13 jun, 09:55
Ramon bedankt voor de tip wat BO3  ThumbsUp  betreft ik ga m zo downloaden
gepost door grasmaaier1962, 13 jun, 09:39
Woensdagavond 20.30u! Call of duty WW2! Lekker knallen voor de fun! Who's in? Brede lach
gepost door -MBG-Speeddy, 12 jun, 23:11
Er is een State of the Game begonnen met meer division 2 informatie! ------>
gepost door rasgyn, 12 jun, 22:12
vond hem ook tegen vallen de presco, zeer op safe. Had beter gekund sony
gepost door McHCM, 12 jun, 21:41
Kan niet wachten tot BF5 en the Division 2 uitkomen. Gelukkig is het niet zo lang meer tot oktober en het daarna ook snel maart
gepost door P8tertheGr8, 12 jun, 15:59
COD: BO3 is nu gratis te downloaden voor playstation  plus gebruikers.
gepost door FriekNL, 12 jun, 14:51
Grote gok van Sony.. Lees veel gemixte reacties over de focus op The Last of Us 2. Ook Ellie's liefdesinteresse doet veel stof opwaaien..
gepost door Dubldi, 12 jun, 12:59
Goed bezig heren. Mooi om alles te lezen en zo op d hoogte t eblijven
gepost door LexSurax, 12 jun, 12:40
Sony persconferentie was netjes gezegd: Teleurstellend...
gepost door -MBG-Speeddy, 12 jun, 05:26
ik heb een klein verhaaltje neergezet bij de bethesda livestream voor diegene die hem nog niet hebben gezien. of een ontzettende fan zijn van mijn gebrabbel natuiurlijk
gepost door rasgyn, 11 jun, 17:16
EA viel tegen zelfde meuk as altijd (God wat een verrassing) Bethesa was epic. en als sony fanboy moet ik zeggen die van microsoft was indrukwekkend enige als je de 3rd party weghaalt blijft eigenlijk alleen de deal met ninja theorie over
gepost door McHCM, 11 jun, 11:00
EAplay is afgelopen, maar er is nog een FIFA18 worldcup te zien
gepost door rasgyn, 9 jun, 21:23
Leden

Welkom nieuwe leden

Prins Bernhard sinds 17 jun, 18:31

Krissie sinds 22 mei, 23:01

Pth sinds 13 apr, 00:15

Feardevil76 sinds 11 apr, 13:28

Wie is er online?

50 gasten, 0 leden (0 vrienden)

Welkom, gast
 
 

Review: Wolfenstein The New Order + The Old BLood DLC

Game Reviews12 jun 2015, 22:50 door rasgyn - 1336 keer gelezen
De shooter, het meest gewilde en gespeelde genre in de geschiedenis. En als we die geschiedenis er eens bij pakken kunnen we concluderen dat zonder de eerste Wolfenstein het first person shooter genre misschien wel nooit bestaan had. Id Software, ooit groot, nu aan het randje van de afgrond, met aan het hoofd John Carmack heeft veel betekend voor het FPS genre. Dit is echter verleden tijd. John Carmack heeft Id Software verlaten voor Oculust Rift en Id Software heeft Machine Games de licentie gegeven van Wolfenstein. Een goede zet of het einde van een tijdperk?
DLC (Downloadable Content) heeft zijn voor- en zijn tegenstanders en ik ben er eerlijk gezegd niet zo’n grote fan van. Maar af en toe komt er iets langs waar ik ook geen nee tegen kan zeggen. Zo was er afgelopen bevrijdingsdag Wolfenstein The Old Blood. 5 mei is een dag waar wij, nederlanders (hoe dat in België zit weet ik eigenlijk niet), onze bevrijding en vrijheid vieren en ik zat die dag met de gordijnen dicht nazi’s tot pulp te schieten. Voor mij is er geen mooiere manier om bevrijdingsdag te vieren. De festivals hebben niet mijn voorkeur door de geselecteerde muziekkeuze en dus zet ik graag op zo’n vrije dag de PS4 aan. Eigenlijk was ik het spel vergeten maar ik zag hem ineens staan in de store en ondanks dat ik gepland had om de disc versie te halen, kon ik mij niet inhouden toen ik de download zag staan. Wat ik er van vond lees je hieronder.


Platform:Playstation 3 en 4 gereviewed op de 4
Genre: Shooter
Uitgever: Bethesda Softworks
Ontwikkelaar:Machine Games
Multiplayer:Niet van toepassing
Demo in de store:Nee
Reviewer:McHCM


Verhaal
Jij bent William "B.J." Blazkowicz, een joodse verzetsstrijder. Het is 1946 en bad, old Adolf is zijn oorlog aan het winnen. In een laatste wanhoopspoging probeer je een einde te maken aan de oorlog door Deadhead's kasteel binnen te vallen. De weerstand is echter iets te veel van het goede en je geraakt in een coma van 14 jaar. Als je eindelijk ontwaakt blijkt dat je met liefde verzorgd bent in een verzorgingstehuis. Niet veel later wordt dit verzorgingstehuis opgedoekt door de nazi's die iedereen afknallen en het lieve meisje wat jou al die tijd heeft verzorgd meenemen. Dit kan William natuurlijk niet laten gebeuren en met het laatste beetje kracht in je lijf knal je je een weg naar buiten om je meisje te redden, en dat terwijl je heel wat Nazi scum naar een andere wereld helpt. Jij bent nu de laatste hoop die de wereld nog heeft.

In The Old Blood DLC speelt het verhaal zich vlak voor het begin van Wolfenstein, The New Order af. IN W:TNO ga ja naar Deadhead's kasteel en in W:TOB ga je in kasteel Wolfenstein op zoek naar de locatie van Deadhead's kasteel. En ondertussen nazi’s neerschietend... heel veel nazi’s neerschietend. Het verhaal is wat kort door de bocht maar veel meer kan ik er niet van vertellen om niet al te veel te spoilen.  Een beetje fan weet wel waar dit heen leidt.

 


Gameplay
W:TNO is een shooter maar dan oldschool. Waar alle nieuwe shooters zo realistisch mogelijk moeten lijken met perks, multiplayer, killstreaks en weet ik allemaal nog meer gaat W:TNO terug naar de basis. Dit wil zeggen: weg auto regeneration health, weg altijd kogels genoeg. Is dit erg? Ik persoonlijk vond het eigenlijk wel weer een keer lekker. Kistjes open rammen op zoek naar health, kogels en meer.  Het enige moderne wat ik mis is het automatisch oppakken van ammo en health.  Dat kon in ‘92 ook al, toch of laat mijn geheugen mij nu in de steek?

Wapens upgraden met gevonden upgrades, dual wilding, fantastisch. De gameplay is wel gemoderniseerd. Je kunt achter covers plaats nemen en er is en heel licht RPG systeem die je verschillende beloningen laat vrijspelen.  Denk aan extra kogels of een silencer voor je pistool. Ook kun je, als je dat wilt, stealthy te werk gaan, totdat je ontdekt wordt. Want dan breekt hoe dan ook de hel los. Het verhaal neemt je mee, pakt je en laat je niet zo snel los.  Ik was steeds benieuwd wat er ging gebeuren.  Ook het feit dat je na 3 hoofdstukken medestrijders krijgt is nieuw en gaf deze wolfenstein wel dynamiek mee.

Aan de gameplay in de DLC hebben ze niet veel veranderd eigenlijk. Ze hebben nieuwe vijanden toegevoegd en nieuwe wapens, maar de gameplay is vooral meer van het zelfde. En aangezien ik W:TNO fantastisch vond heb ik daar geen probleem mee. Vond je W:TNO helemaal niets, dan zal je dit ook niet tof vinden. Dual wielding, cover based shooter gameplay en stealth stukjes wisselen elkaar in hoog tempo af en hielden mij een goede 5 uur in de greep. Met een ouderwetse eindbaas.  Heerlijk die oldschool. Het enige min punt is opnieuw het niet automatisch oppakken van health en ammo.  Zo kan het ook behoorlijk druk worden met dat nazi scum dat je dood wil hebben en dan is over een healtpakketje lopen net iets makkelijker dan constant op vierkantje te moeten drukken.

Een leuke toevoeging vond ik de secret levels.  Je gaat slapen en belandt in je droom, nou ja nachtmerrie eigenlijk, in het oude Wolfenstein uit '92, compleet met de graphics en vijanden van toen. In elk hoofdstuk van de game is zo’n level te vinden. Ik vond het geniaal!


Multiplayer
Deze is er niet. Is dit erg? Ik denk dat het een goed keuze is geweest door zich te concentreren op het verhaal en de gameplay. Wie weet wordt die nog als download aangeboden.

En in de DLC is die is er nog steeds niet. (punt)

Grafisch + Geluid
De Tech 5 engine doet wat het moet doen. Het is voldoende; niet de slechtste niet de beste graphics.
Mij viel op dat het geluid niet altijd klopt met wat er op het scherm getoond werd. Het was voor mij niet hinderlijk maar wel het vernoemen waard. In de DLC zijn die puntjes wel aangepakt.Conclusie
W:TWO is een heerlijke recht toe, recht aan shooter. Ik verwachtte hersenloos geknal maar het is toch wat tactischer dan je in eerste instantie zal vermoeden. Een boeiend verhaal in een mooie steampunk-achtige setting. De alternatieve geschiedenis biedt mogelijkheden voor de game. Is er dan niets mis met dit spelletje? Gameplay technisch niet heel veel.  Ik mis 1 ding en dat is Hitler himself... misschien via download?

Voor een kleine 2 tientjes download je W:TOB DLC en heb je een goede 5 à 6 uur extra plezier. Meer nog als je je er in nog een playthrough aan waagt op een hogere moeilijkheidsgraad. Ik heb hem op normaal gespeeld en vond hem al behoorlijk pittig.  Ik ga zeker nog een poging wagen op een hogere moeilijkheidsgraad. En er is een heuse platinum trofee te halen, dus genoeg te doen. Adolf is helaas nog steeds niet aanwezig.

+ punten
+ Wolfenstein
+ Nazi’s
+ Oldschool
+ (DLC) Wat lastiger
+ (DLC) Nightmare levels

- punten
- Geen Hitler
- Te makkelijk?
- (DLC) Nog steeds geen Adolf

Cijfers tussen 0 tot 10
Gameplay:9
Grafisch:8
Sound:7
Speelduur:9
Totaal: 8.3

MBGers die deze game hebben: Gamelijst

Wolfenstein ook kopen?Steun MBG via deze sponsor:
WinkelWolfenstein: The New OrderWolfenstein: The Old Blood
Bol.com
€24.99
€20.99
Zavvi
€28.75
€27.39
Bart Smit
€29.99
€20.99
Mediamarkt
€--.--
€19.99
Intertoys
€--.--
€19.99

Disclaimer:  
- prijzen kunnen gewijzigd zijn sinds datum van publicatie
- het is verboden zonder uitdrukkelijke toestemming van het MBGbestuur om reviews te kopiëren voor gebruik op andere websites of fora.

Reacties op dit artikel (5)

 1. Re: Wolfenstein: The New Order + The Old BLood DLCDoor The_League op 12 jun 2015, 23:21

  Leuk om te lezen, thnx.
  Heb nog Wolfenstein 3D op mn ps3, zal die maar s oppakken om in te komen Grijns
 2. Re: Wolfenstein: The New Order + The Old BLood DLCDoor janizo op 13 jun 2015, 08:50

  Mooie review Johan, beide gespeeld en het blijven schitterende games Smiley
 3. Re: Wolfenstein: The New Order + The Old BLood DLCDoor Dragonkiss op 13 jun 2015, 10:09

  Top review, ook ik blijf fan van de Wolfenstein games Cool
 4. Re: Wolfenstein: The New Order + The Old BLood DLCDoor Afekx op 13 jun 2015, 10:29

  Hmmm... misschien moet ik die toch eens proberen.  Wolfenstein... nostalgie Smiley
 5. Re: Review: Wolfenstein The New Order + The Old BLood DLCDoor wegermee op 3 jul 2015, 18:17

  Heb hem uit de storing daar was ie afgeprijsd kan hem iedereen aanraden
  Lekker old school

Reageer op dit artikel

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie plaatsen.
Log in of maak een account aan.